Igiena dentara este baza sanatatii dintilor.

Factorul principal ce duce la aparitia cariilor si a bolii parodontale este igiena necorespunzatoare. Pentru a preveni aparitia lor este recomandat periajul zilnic si utilizarea produselor de curatare suplimentara, precum ata dentara sau apa de gura. Chiar si asa, aceste masuri nu sunt suficiente pentru ca la baza gingiei se formeaza in timp placa dentara si tartrul, care devin imposibil de indepartat de catre pacient.

Inflamatia gingiei este una dintre cele mai frecvente probleme dentare. Particule din alimente se acumuleaza pe marginea gingiei si formeaza un depozit moale numit placa bacteriana, care s-a dovedit a fi un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor. Aceasta, neindepartata la timp, se extinde subgingival, fiind uneori imposibil de indepartat prin metode clasice de curatare. In plus, placa bacteriana se poate mineraliza prin precipitarea elementelor anorganice din saliva, formand tartrul dentar.

Gingivita evolueaza in parodontopatie, afectiune ce reprezinta inflamatia tesutului sustinator al dintilor, ce poate duce in final la pierderea acestora. Gingivita se poate preveni si trata prin igienizari periodice in cabinetul stomatologic, printr-un program complet de igienizare. Procedura va consta intr-un detartraj cu ultrasunete, periaj profesional si airflow.

Sedintele de igenizare profesionala in cabinet sunt indicate o data la sase luni pentru a putea pastra o gingie sanatoasa si pentru a preveni boala paradontala.