Fii linistit, se pot indrepta 🙂

Ortodontia este specialitatea stomatologiei care se ocupa cu preventia si tratamentul anomaliilor dentare de pozitie. Tratamentul ortodontic este o modalitate de indreptare si aliniere a dintilor, de imbunatatire a infatisarii danturii si a modului in care aceasta functioneaza. Tratamentul mai poate ajuta la imbunatatirea sanatatii pe termen lung a gingiilor, dintilor si maxilarelor, prin uniformizarea presiunii pe toti dintii.

Anomalia dentara – dintii strambi, reprezinta o abatere de la ceea ce este considerat a fi pozitia normala a dintilor. Anomalia dentara este frecvent intalnita la copii si adolescenti. Inghesuirile si ocluziile dentare incorecte afecteaza in timp sanatatea dintilor, a gingiilor si a articulatiei temporo-mandibulare, iar o masticatie deficitara poate avea urmari nedorite asupra tubului digestiv.

Orice tratament ortodontic incepe cu efectuarea unei consultatii si intocmirea planului de tratament de catre medicul ortodont. In functie de situatia existenta la nivelul arcadelor dentare, pacientul va purta un aparat ortodontic, fie fix, fie mobil. Aparatul ortodontic fix este format din braketi metalici sau fizionomici, care se lipesc pe dinti si dintr-un arc metalic care ii uneste cu scopul de a-i alinia corect. Acest tip de aparat este indicat dupa eruptia dintiilor definitiv. Aparatul ortodontic mobil, se prezinta sub forma unei placute de acrilat cu surub ortodontic si mici crosete metalice, se aplica copiilor cu varsta intre 7 – 10 ani.

In cele mai multe cazuri, durata unui tratament cu aparat ortodontic fix este de 12 – 24 luni. Apoi pacientul va purta o perioada un aparat special de contentie (numit retainer), cu rolul de a mentine si stabiliza rezultatele astfel obtinute. Aparatul de contentie este fie sub forma unei gutiere transparente purtate pe timpul noptii, fie o sarmulita subtire aplicata pe spatele dintilor.
Igiena orala are un rol cheie in obtinerea unui zambet sanatos si frumos. De aceea, sedintele pentru controlul aparatului ortodontic si igienizarea cavitatii bucale se recomanda a avea loc odata la 3 – 6 saptamani.