Ce este parodontologia?
Parodontologia tradusa din limba greacă este studiul a ceea ce este i„n jurul dintelui”, a bolilor parodontale, diagnosticarea acestora, tratarea si prevenirea acestora.Tesuturile din jurul dintilor sunt: gingiile, ligamentul parodontal, osul alveolar.
Parodontita (cunoscută anterior ca parodontoza) este o boala progresiva ce reprezinta inflamarea tesutului gingival si parodontal. Aceasta este cea mai frecventa cauză de pierdere a dintilor la subiectii cu varsta peste 35 de ani. S-a constatat ca aproximativ 80% din oamenii de peste 30 de ani au diferite niveluri de parodontoza. In majoritatea cazurilor, aceasta boala nu provoaca durere, progresează incet, astfel incat multe persoane nici nu stiu ca o au.
Principala cauza a parodontitei este placa dentara dura si moale, respectiv bacteriile care se află în ea. Placa moale in cele din urma se intareste pentru a forma tartru. Tartrul nu poate fi curatat cu periuta de dinti – trebuie indepartat de catre medicul stomatolog. Initial, tartrul si bacteriile din interior distrug tesuturile gingivale si porneste astfel inflamatia gingiilor. Gingiile devin rosii si umflate, incep sa sangereze. De-a lungul timpului gingiile se retrag impreuna cu osul, rezultand in formarea de buzunare parodontale si denudarea radacinilor. Placa si tartrul umplu aceste buzunare. Procesul implică tesuturi din ce in ce mai profunde. In stadiile avansate ale bolii parodontale, mobilitatea dintilor creste, acestia cazand in cele din urma.